Dialogul cu APL Parcul Calea Orhei Poșta Veche

Revitalizarea parcului Calea Orhei, la dialog cu Primăria

Poză de la discuția publică din Parcul Calea Orhei. Sursa foto: www.privesc.eu

La data de 12 octombrie, a avut loc discuția publică despre „Reabilitarea Parcului Calea Orhei” din sectorul Rîșcani, cartierul Poșta Veche, scopul principal fiind reabilitarea porțiunii din apropierea Hipodromului din Chișinău (str. Vasile Badiu, Ceucari).

În parc lipsește o infrastructură elementară cum ar fi mobilier urban, coșuri pentru gunoi, teren de joacă sau sport, drum de acces și iluminare. Locatarii din zonă folosesc  spațiul pentru recreere în perioada caldă a anului, în special pentru picnicuri și frigărui, iar absența infrastructurii necesare pentru colectarea deșeurilor, transformă acest spațiu verde într-o gunoiște cu plastic și alte ambalaje alimentare.

La starea în care a ajuns Parcul Calea Orhei, a contribuit neglijența de lungă durată din partea autorităților publice locale din municipiul Chișinău. Unele porțiuni au fost lăsate în paragină, altele au fost transformate în gunoiște sau date pentru construcția unor case private. Din aceste motive locuitorii cartierului Poșta Veche sunt nevoiți facă naveta pentru a merge în parcurile din alte sectoare.

În 2019, CADP a elaborat un chestionar dedicat special subiectului de reabilitare a parcului Calea Orhei. Aproximativ 300 de locuitori de la Poșta Veche au completat acel chestionar.

Rezultatele arată că:

59,9 % din respondenți apreciază stare curentă a parcului Calea Orheiului este foarte proastă, 34,9% – proastă, 4,5% satisfăcătoare

Principalele probleme sunt lipsa căilor de acces, lipsa iluminatului, salubrizarea inadecvată.

90,6 % din locuitorii intervievați spun că nu se simt în siguranță în Parcul Calea Orheiului

Cel mai des cetățenii folosesc parcul pentru plimbări, sport, odihnă și recreere, tranzitează zona în drum spre domiciliu, ciclism și plimbări cu animale de companie.

În cadrul discuției publice au participat reprezentanți de la Pretura Rîșcani și Direcția generală Arhitectură. Echipa asociației CADP a prezentat conceptul de reabilitare a parcului Calea Orhei, care prevede amenajarea unui teren de joacă pentru copii, spațiu pentru foișor și frigărui, dar și amenajarea unei porțiuni sub formă de grădină comunitară.

Mai mute detalii despre proiectul de reabilitare a parcului Calea Orhei, puteți afla din studiul elaborat de Lilia Nenescu:

Orașul comestibil: rezilien… by Lilia Nenescu

Reprezentanții preturii Rîșcani salută inițiativa de revitalizare a parcului, dar din cauza că se supun Primăriei municipiului Chișinău și toate proiectele care sunt în realizare sunt planificate de către primărie.

Totodată, Burlacu Alexandru, reprezentantul Direcției Arhitectură, a spus că parcul este în gestiunea Î.M. Spații Verzi, respectiv ei sunt responsabili pentru lucrările de amenajare a acestui spațiu verde.

Vlad Moldovan, de la Direcția Arhitectura a explicat că din punct de vedere juridic inițiativa de amenajare a spațiului poate să vină atât de la Spații Verzi cât și de la Pretură. Direcția Arhitectură nu are nimic împotrivă la o astfel de inițiativă. Ce ține de delimitarea terenurilor a fost făcută în 2016 printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău și aceasta rămână în continuare valabilă. Parcul respectiv este înregistrat oficial cu statut de „parc-pădure”, respectiv acesta nu se amenajează după modelul unui scuar, iar funcția s-a este de a păstra aspectul de pădure, dar asta nu presupune că pe anumite porțiuni nu poate fi instalat iluminare și mobilier.  Este important de identificat resursele pe care și le permit Spații Verzi pentru amenajare, dar și pentru lucrările de mentenanță după reamenajare.

Vedeți mai jos înregistrarea video de la discuția publică.

https://www.facebook.com/ComunitatiActive/videos/3353915278060021

În urma pornirii acestui dialog cu autoritățile publice locale privind reabilitarea parcului Calea Orhei, echipa CADP a avut o întâlnire cu viceprimarul Victor Chironda, la care am convenit să organizăm o ședință de lucru cu Andrei Grafov de la Spții Verzi, Vasile Efros de la Direcția generală locativ-comunală, pretura Rîșcani, viceprimarul și echipa CADP. La ședință va fi stabilit un plan de acțiuni și pași concreți privind reabilitarea parcului Calea Orhei.

Asociația ”Comunități Active pentru Democrație Participativă” printr-o solicitare oficială adresată Primăriei Municipiului Chișinău a cerut următoarele:

  1. Reparația drumului de acces spre mina Chișinău și redirecționarea camioanelor și altor vehicule în așa fel încât să nu circule pe teritoriului parcului;
  2. Instalarea băncilor și coșurilor de gunoi pe teritoriul parcului;
  3. Amenajarea unor căi de acces;
  4. Iluminarea parcului;
  5. Curățarea și amenajarea izvorului Vasile Badiu;
  6. Curățarea râului din parc;
  7. Irigarea pomilor plantați în toamna anului 2019;
  8. Salubrizarea regulată a parcului;
  9. Instalarea unui WC public;
  10. Securizarea rețelei de canalizare și a băltoacelor temporare.
Discuția publică, activitățile de organizare comunitară și cele de reabilitare a Parcului Calea Orheiului din cartierul Poșta Veche sunt desfășurate în cadrul proiectului „Birou de Organizare Comunitară”, realizat cu susținerea financiar a Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului și opiniile exprimate țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației.

About the author

sergiubejenari

Leave a Comment