Dialogul cu APL Parcul Calea Orhei Poșta Veche

Revitalizarea parcului Calea Orhei, în dialog cu Primăria

Poză de la discuția publică din Parcul Calea Orhei. Sursa foto: www.privesc.eu

La data de 12 octombrie, echipa CADP a organizat discuția publică despre „Reabilitarea Parcului Calea Orhei” din sectorul Rîșcani, cartierul Poșta Veche,  al cărei scopul principal este demararea procesului de reabilitare a unei porțiuni din Parcul Calea Orhei, situată în imediata apropiere a Hipodromului din Chișinău (str. Vasile Badiu, Ceucari).

Starea actuală a parcului este nesatisfăcătoare. În parc lipsește o infrastructură elementară cum ar fi mobilier urban, coșuri pentru gunoi, teren de joacă sau sport, drum de acces și iluminare. Locatarii din zonă folosesc  spațiul pentru recreere în perioada caldă a anului, în special pentru picnicuri și frigărui, iar absența infrastructurii necesare pentru colectarea deșeurilor, transformă acest spațiu verde într-o gunoiște cu plastic și alte ambalaje alimentare.

La starea în care a ajuns Parcul Calea Orhei, a contribuit, în primul rînd, neglijența de lungă durată din partea autorităților publice locale din municipiul Chișinău. Unele porțiuni au fost lăsate în paragină, altele au fost transformate în gunoiște sau date pentru construcția unor case private. Din aceste motive locuitorii cartierului Poșta Veche sunt nevoiți facă naveta pentru a merge în parcurile din alte sectoare.

În 2020, CADP a elaborat un chestionar dedicat special subiectului de reabilitare a parcului Calea Orhei. Aproximativ 300 de locuitori de la Poșta Veche au completat acel chestionar. Rezultatele chestionarului pot fi consultate aici.

În cadrul discuției publice au participat reprezentanți de la Pretura Rîșcani și Direcția generală Arhitectură. Echipa asociației CADP a prezentat conceptul de reabilitare a parcului Calea Orhei, care prevede amenajarea unui teren de joacă pentru copii, spațiu pentru foișor și frigărui, dar și amenajarea unei porțiuni sub formă de grădină comunitară.

Reprezentanții preturii Rîșcani salută inițiativa de revitalizare a parcului, dar nu dispun de resurse proprii și contează pe sprijinul Primăriei municipiului Chișinău, care ar trebui eventual să aloce fonduri.
Totodată, Burlacu Alexandru, reprezentantul Direcției Arhitectură, a spus că parcul este în gestiunea Î.M. Spații Verzi, respectiv ei sunt responsabili pentru lucrările de amenajare a acestui spațiu verde.

Vlad Moldovan, de la Direcția Arhitectura a explicat că din punct de vedere juridic inițiativa de amenajare a spațiului poate să vină atât de la Spații Verzi cât și de la Pretură.

Ce ține de delimitarea terenurilor a fost făcută în 2016 printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău și aceasta rămână în continuare valabilă. Parcul respectiv este înregistrat oficial cu statut de „parc-pădure”, respectiv acesta nu se amenajează după modelul unui scuar, iar funcția s-a este de a păstra aspectul de pădure, dar asta nu presupune că pe anumite porțiuni nu poate fi instalat iluminare și mobilier.  Este important de identificat resursele pe care și le permit Spații Verzi pentru amenajare, dar și pentru lucrările de mentenanță după reamenajare.

Vedeți mai jos înregistrarea video de la discuția publică.

https://www.facebook.com/ComunitatiActive/videos/3353915278060021

Copia arhivată a discuției.

Discuția publică, activitățile de organizare comunitară și cele de reabilitare a Parcului Calea Orheiului din cartierul Poșta Veche sunt desfășurate în cadrul proiectului „Birou de Organizare Comunitară”, realizat cu susținerea financiar a Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului și opiniile exprimate țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației.

About the author

AO CADP

Leave a Comment