Poșta Veche Ştiri

Clarificări: proiectul ”Amenajarea unui pavilion multifuncțional în Parcul Calea Orheiului” în cadrul Bugetului Civil 2022

Prieteni și prietene,
anul acesta am aplicat la Bugetul Civil al Primăriei mun. Chișinău cu proiectul ”Amenajarea unui pavilion multifuncțional în Parcul Calea Orheiului”.
Proiectul face parte dintr-un demers mai larg de reabilitare a parcului Calea Orhei, început încă în 2019, care include și intenția de a pilota în parc un program de grădinărit urban (aici puteți citi cronologia și DE CE am decis să aplicăm la bugetul civil: https://cadp.md/2022/02/21/buget-civil/)
Proiectul nostru a fost selectat pentru implementare și se află la etapa de vot public deja de două săptămâni.
Totuși, am ezitat să publicăm apelul de susținere a proiectului pentru că procesul de preselectare de către Comisia de evaluare a proiectelor a fost marcată de controverse iar în lista finală s-au regăsit mai multe proiecte ce pot fi folosite în scopurile electorale ale unor forțe politice.
Împărtășim pe deplin îngrijorările și indignarea unor organizații și grupuri de activiști cu privire la posibilele conotații politice ale unor proiecte (aici găsiți petiția de anulare și reevaluare a rezultatelor preselecției proiectelor BCC: https://primariamea.md/apel-public-solicitam-anularea-rezultatelor-preselectiei-proiectelor-din-cadrul-bugetului-civil-2022/).
Considerăm că Bugetul Civil trebuie să fie un instrument al cetățenilor pentru a face un oraș mai bun, mai comod, mai inclusiv și nu un instrument prin care administrația locală să își facă campanii de imagine.
Am decis totuși să păstrăm proiectul nostru în concurs din mai multe motive:
– Cartierul Poșta Veche nu dispune de suficiente spații verzi amenajate și implementarea proiectului nostru ar contribui la rezolvarea acestei probleme.
– Ca persoane dispunem de energie și entuziasm limitat, iar ca organizație dispunem de resurse limitate pe care le putem direcționa spre acest proiect. Ping-pong-ul instituțional legat de acest proiect, în care ne aflăm de cîțiva ani, a epuizat aceste resurse. Din acest motiv credem că bugetul civil este ultima șansă pentru acest proiect.
– AO CADP este o organizație neafiliată vreunui partid sau forțe politice, iar munca la acest proiect a fost direcționată exclusiv spre interesul public al locuitorilor cartierului Poșta Veche. 

Dacă doriți să susțineți acest proiect, vă îndemnăm să votați pentru proiectul ”Amenajarea unui pavilion multifuncțional în Parcul Calea Orheiului” pe pagina: https://sondaj.chisinau.md/ 

Primăria împreună cu AO CADP vor implementa acest proiect până la sfârșitul anului 2022.

About the author

Vitalie Sprînceană

Leave a Comment