BOC Dialogul cu APL Ştiri

Platforme pentru gunoi, dependente de finanțări externe

Acum un an și jumătate în urmă, la Biroul de Organizare Comunitară, din partea unor cetățeni din cartierul Telecentru mun. Chișinău, a parvenit o solicitare de a fi consultați de către juristul urban pentru a găsi căi pentru soluționarea problemei cu care se confruntă locuitorii de pe str. Lomonosov. Problema era că platforma pentru gunoi de lângă blocurile cu nr. 43 și 47 nu era amenajată corespuzător, tomberoanele de obicei supraîncărcate, gunoi aruncat pe jos și curățarea lor rară.

Încă în noiembrie 2018 despre dezastrul prin care treceau locuitorii din zonă, a apărut și în presă. Deși despre mormanele de deșeuri care s-au adunat lângă tomberoanele din sectorul Telecentru din Chișinău a apărut în presă și pe rețelele de socializare, problema nu a fost soluționată.

gunoi1

În urma câtorva întâlniri cu cetățeni din cartierul Telecentru, juristul urban și organizatorii comunitari din cadrul Biroului de Organizare Comunitară au oferit suport în elaborarea unei petiții prin care era solicitată revitalizarea platformei pentru gunoi, după care cetățenii au adunat semnături și au depus petiția la autoritățile responsabile.

”Vă informăm că pe parcursul anului 2019, în funcție de continuarea proiectului ”Modernizarea platformelor ecologice pentru colectarea deșeurilor menajere” Direcția generală locativ-comunală și amenajare va asigura efectuarea lucrările de amenajare a platformei pentru colectarea deșeurilor menajere din str. Mihail Lomonosov Nr. 43 și 47.”

Acest răspuns l-au primit locatarii la petiția depusă către autoritățile publice locale din Chișinău.

Acum câteva zile în urmă, un cetățean a trimis câteva fotografii în care se vede că platforma pentru gunoi a fost în sfârșit instalată, însă oricum nu toate tomberoanele încap, câteva din ele fiind amplasate așa cum și în anii precedenți, pe drum și mai aproape de geamurile oamenilor care locuiesc în blocul de alături. Se pare că autoritățile publice din Chișinău au continuat proiectul ”Modernizarea platformelor ecologice pentru colectarea deșeurilor menajere”, însă fie că bani sunt prea puțini pentru a instala platforme care să corespundă necesităților, fie că lucrul nu este dus până la capăt.

 

 

 

About the author

sergiubejenari

Leave a Comment