Parcul Calea Orhei Reziliență Urbană Ştiri

Reabilitarea Parcului Calea Orhei

Descrierea situației actuale

Parcul-pădure Calea Orheiului este încadrat în perimetrul străzilor Calea Orheiului/Studenților/Florilor/bd. Renașterii Naționale.
Pe teritoriul parcului se găsesc mai multe obiecte cu funcții de recreere și sport: Hipodromul din Chișinău, Complexul Sportiv al Tineretului Universității Tehnice dar și întreprinderi precum Mina din Chișinău.
Vegetația parcului este destul de bogată mai ales în partea dinspre strada Studenților, dar nu prea a fost reînnoită de mulți ani iar în unele părți e într-o stare avansată de îmbătrânire. Parcul este lipsit aproape de orice infrastructură de acces, mobilier urban și utilități și nu e dotat cu teren de joacă sau sport. În parc nu se găsește niciun coș de gunoi și nicio bancă. Iluminatul public la fel lipsește. Izvorul din parc – unica sursă de apă publică potabilă din zonă – nu este amenajat nici el în vreun fel. Vara, locatarii din zonă folosesc parcul ca spațiu de recreere – în speță pentru picnicuri și frigărui. Absența unei infrastructuri adecvate de colectare a deșeurilor și de aprovizionare cu apă ”stimulează” transformarea acest spațiu, după terminarea sezonului estival, într-o mică gunoiște publică în care predomină plasticul și ambalajele alimentare.
De-a lungul anilor autoritățile publice locale au neglijat Parcul Calea Orhei, astfel acesta a ajuns în starea în care este acum: unele porțiuni ale parcului au fost date sub construcție de case private, altele au fost lăsate în paragină sau transformate în gunoiște…

Încercări de reabilitare ale parcului

Mai multe inițiative și grupuri civice au încercat să facă diverse acțiuni de reabilitare a Parcului. 
Asociația Parcurile Viitorului a demarat programul Adopt-A-Park, o inițiativă prin care mai mulți agenți economici erau invitați să ”adopte”, adică să aibă grijă, în mod regulat, de anumite părți ale parcului. Companiile își luau responsabilitatea de a face ordine de cel puțin o dată în lună pe porțiunea adoptată. Parcul a fost divizat în 13 secțiuni, 12 dintre ele fiind alocate unor companii – Tucano Coffee, Oliva etc, iar a 13 urma să fie lăsată în grija cetățenilor.
Apoi, inițiativele Hai Moldova! și Orașul Meu au organizat o salubrizare generală a parcului în martie 2018.                                                                                              Totuși, în lipsa unor eforturi susținute și a unui parteneriat cu autoritățile publice locale, în prezent parcul este abandonat și neglijat.

De ce parcul Calea Orhei trebuie reabilitat?

În 2018 Asociația Obștească ”Comunități Active pentru Democrație Participativă” a elaborat și a distribuit locuitorilor de la Poșta Veche un chestionar despre problemele și necesitățile cu care se confruntă cartierul. Chestionarul a adunat aproximativ 300 de răspunsuri de la locuitorii cartierului Poșta Veche.
Conform rezultatelor chestionarului prezentate în Strategia de Dezvoltare a Cartierului Poșta Veche, principalele probleme ale cartierului sunt următoarele: 

  • Rețeaua de transport public acoperă parțial și insuficient cartierul 
  • Starea deplorabilă a spațiilor verzi (degradate, neîngrijite) 
  • Lipsa spațiilor de agrement și divertisment 
  • Probleme sociale (alcoolismul, consumul de droguri)
Deși cartierul e dotat din abundență cu spații ce pot fi numite generic – spații verzi (fostul lac Ceucari, Rezervația Talpa Gîștei, Parcul Calea Orhei, parcul Badiu) –  aceste spații verzi (cu exceția parcului Badiu) sînt de fapt inutilizabile, fiind lipsite total de orice mobilier urban sau facilități de acces. 
 
Reabilitarea Parcului Calea Orhei ar contribui direct la soluționarea problemei ce ține de starea deplorabilă a spațiilor verzi și problemei lipsei spațiilor de agrement și divertisment. Reabilitarea parcului Calea Orhei (într-un mod participativ), pornind de la necesitățile locuitorilor va spori calitatea vieții în cartier și indirect va contribui și la ameliorarea problemelor sociale. 

Propunere de reabilitare a parcului Calea Orhei

Asociația Obștească ”Comunități Active pentru Democrație Participativă” a elaborat în perioada iulie-noiembrie 2019 un proiect de reabilitare a parcului Calea Orhei. Acesta prevede amenajarea mai multor funcții precum teren de joacă pentru copii, spațiu pentru foișor și frigărui, dar și amenajarea unei porțiuni sub formă de grădină comunitară.
Propunerea de amenajare constă în crearea unui parc comestibil şi a unei grădini comunitare urbană
Grădina comunitară se întinde pe o suprafaţă de aproximativ  5000 mp și este compusă din mai multe zone: 

  1. La intrare găsim un spațiu comun amenajat cu rol de cafenea și interacțiune socială. Tot aici va fi amenajată o zonă pentru schimb de bunuri și produse (haine, cărți) dar și de împărțire a surplusului de fructe și legume din grădină. 
  2. Spre Nord, sunt amenajate straturi înălțate de dimensiuni mici (2-5 mp) destinate grădinarilor începători și un strat pentru grădinărit cu design special destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii. 
  3. În centru se găsește o zonă parcelată pentru grădinarii mai iscusiți, loturile avînd suprafețe de 50 mp. 
  4. Pe partea de Est, se întinde o livadă, care, pe lângă pomi şi arbuşti fructiferi mai conţine şi o serie de plante de companie, plante aromatice şi medicinale. 
  5. Pe partea de Vest este amenajat un loc de joacă din structuri de salcie şi se continuă cu o zonă de poiană înflorită, o zonă cu plante medicinale şi o mică livadă de cireşi. 
  6. În Nord se găseşte zona de compost şi un adăpost pentru faună mărginite de un gard viu.
  7. Pe partea dinspre parc gardul este dublat de arbuşti fructiferi (zmeur, mur, afin siberian).

Parcul comestibil este și el compus din cîteva componente: 

  1. Parcul comestibil  face trecerea de la grădina comunitară la pădurea parc printr-o livadă comună. .
  2. Punctul de interes al parcului  este o structură de lemn de tip „deck” care străbate parcul, conectează spaţii, creează spaţii prin diferite jocuri de înălţime şi lăţime. Astfel poate fi utilizată  pentru mers, repaos, evenimente şi pentru conectarea diverselor puncte şi a indica un anumit traseu.
  3. O mică poiană înflorită se întrepătrunde cu deck-ul, punîndu-i în evidenţă forma şerpuită, asigurînd un decor plăcut în perioada caldă şi un punct de atracţie pentru insectele polenizatoare.
  4. Observînd că spațiul era deja folosit pentru activităţi de picnic şi grătar am inserat din loc în loc mobilier dedicat acestor activităţi pentru a îmbunătăţi experienţa şi a crește atractivitatea locului. 
  5. Pentru cei mici am amenajat şi o zonă de joacă cu nisip.
Pentru a vizualiza proiectul (7 planșe) accesați imaginea de mai jos. 

Proiectul de reabilitare a parcului Calea Orhei a fost elaborat de către peisagista Georgiana Strat în cadrul studiului”Orașul Comestibil: Reziliența Alimentară Urbană. Studiu de caz Poșta Veche” (Chișinău, 2020, autoare: Lilia Nenescu).

Orașul comestibil: rezilien… by Lilia Nenescu on Scribd

About the author

Lilia Nenescu

Leave a Comment