Parcul Calea Orhei Poșta Veche Reziliență Urbană Ştiri

Chestionar: Pavilion multifuncțional în Parcul Calea Orhei, Poșta Veche

Înainte de a completa acest Chestionar vă rugăm să consultați propunerea de amenajare a Pavilionului Multifuncționale pe care o găsiți în articolul de mai jos. 

 



Propunere de amenajare a unui Pavilion multifuncțional în Parcul Calea Orhei

Asociația Comunități Active pentru Democrație Participativă realizează de cîțiva ani activități de organizare comunitară și planificare urbană participativă în cartierul Poșta Veche.  

În urma unei cartografieri generale a cartierului, observații ulterior confirmate și de rezultatele unui chestionar cu locuitorii cartierului, am identificat că una dintre cele mai importante probleme ale cartierului este lipsa spațiilor de recreere și socializare, dar și lipsa spațiile verzi amenajate. 

Deși cartierul e dotat din abundență cu spații ce pot fi numite generic – spații verzi: fostul lac Ceucari (despre care am aflat recent că e dat sub construcția unor blocuri locative), Rezervația Talpa Gîștei, Parcul Calea Orhei, parcul Badiu –  aceste spații verzi (cu excepția parcului Badiu) sînt de fapt inutilizabile, fiind lipsite total de orice mobilier urban sau facilități de acces. Mai nou, observăm că în lipsa unor acțiuni de revendicare a acestor spații pentru binele comun, cum este cazul fostului lac Ceucari – aceste spații riscă să dispară fiind acaparate de interesele private și convertite în jungle de beton.  

Pornind de la aceste realități, credem că reabilitarea Parcului Calea Orhei (ca fiind cel mai central spațiu verde al cartierului) ar contribui direct la soluționarea problemei ce ține de starea deplorabilă a spațiilor verzi și problemei lipsei spațiilor de agrement și divertisment și va spori calitatea vieții locuitorilor din cartier. 

În anii 2019-2020, Asociația Comunități Active pentru Democrație Participativă a elaborat un plan de reabilitare a Parcului Calea Orhei

Propunerea de amenajare constă în crearea unui parc comestibil şi a unei grădini comunitare urbane, configurate din mai multe funcții de recreere și socializare: teren de joacă pentru copii, pavilion, zonă pentru picnic și altele. 

Proiectul este unul ambițios.

Pentru anul 2021, ca o primă etapă în reabilitarea parcului, planificăm să amenajăm un pavilion multifuncțional, ca o platforma publică inițială de socializare și recreere. Prin amenajarea acestui pavilion creăm un punct de atracție în parc, o invitație pentru oamenii din cartierul Poșta Veche de a veni în parc și a-l utiliza în conformitate cu necesitățile lor. 

La modul concret, pavilionul multifuncțional pe care îl propunem reprezintă o structură de lemn deschisă, fără pereți sau acoperiș. În plan, structura, descrie forma unui ou ca simbol al începutului, genezei. În interiorul pavilionului se formează o incintă semideschisă, din care vezi ce se petrece în exterior ca să nu pierzi relația cu lumea din afară. Pavilionul nu este o găoace în care să te izolezi, dar te face să te simți în siguranță. Interiorul are perimetral o bancă lungă ce permite petrecerea a mici ateliere, discuții, socializare. Tot în interior avem o zona de podium unde se poate ședea cu copii, se poate face face o șezătoare etc. Pe pilonii pavilionului poate fi montată o expoziție, o instalație de lumini, etc. Așa cum nu avem un acoperiș fizic, vom putea agăța o plasă, panglici sau chiar o stofă pentru a proteja interiorul de soarele puternic. Atât în exterior cât și în interior vom avea plante cățărătoare, ghiveciuri pentru plante aromate. Așa numita pardosea nu va fi decât un strat de pietriș ce va permite respirației pământului. 

Pavilionul va fi o structură ce va găzdui mici evenimente, ateliere, discuții, consultări, dar va fi și un loc de întâlnire, popas și meditație.

Pavilionul urmează a fi construit în lunile iulie-august 2021.

Autor schițe proiect: LABORATORUL DE ARHITECTURĂ MIEZ

Acest proiect este elaborat în cadrul proiectului „Birou de Organizare Comunitară”, implementat de A.O. Comunități Active pentru Democrație participativă, realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului și opiniile exprimate țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației.

 

About the author

AO CADP

Leave a Comment