Dialogul cu APL Poșta Veche Ştiri

Strategie de Dezvoltare a Cartierului Poșta Veche [PDF]

Asociația Obștească Comunități Active pentru Democrație Participativă (AO CADP) a implementat în perioada august 2018 – iulie 2019 proiectul ”Birou de Organizare Comunitară” care avut scopul să contribuie la mobilizarea unor comunități locale active în cartierul Poșta Veche din sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău și realizarea unei strategii de dezvoltare a zonei.

Strategia de dezvoltare a cartierului Poșta Veche  este rezultatul activității de un an a AO CADP în cartierul Poșta Veche. Pentru realizarea ei, echipa de proiect a folosit mai multe metode de colectare, prelucrare și interpretare.

La o primă etapă, echipa de proiect a realizat mai multe ieșiri în teren la Poșta Veche, executînd lucrări de cartografiere detaliată, conform mai multor criterii (infrastructură socială, culturală, civică, economică, spații publice, mobilier urban, probleme). Această activitate a fost realizată în lunile septembrie – decembrie 2018.

La o a doua etapă, echipa de proiect a realizat întîlniri ușă-în-ușă (door to door), interviuri, evenimente și discuții centrate pe probleme în mai multe curți din cartierul Poșta Veche. În total, au fost realizate aproape 300 asemenea interviuri, în perioada septembrie 2018 – mai 2019.

Ulterior, am realizat un chestionar, Calitatea Vieții la Poșta Veche, care a fost prezentat atît în varianta sa on-line cît și pe hîrtie. Chestionarul on-line a fost distribuit, pe durata lunilor februarie – martie 2019, prin intermediul sitului web al proiectului, prin intermediul rețelelor de socializare (pe facebook a fost realizată o distribuție ce a selectat locuitorii de la Poșta Veche).

Varianta pe hîrtie a chestionarului a fost administrată de către echipa de proiect în perioada martie-mai 2019.

În total, peste 300 chestionare au fost completate, parțial (cu răspunsuri la peste 60% din întrebări) sau complet.

Rezultatele acestor chestionare și interviuri constituie una dintre sursele de informație ce au stat la baza Strategiei.

Echipa de proiect a monitorizat, de asemenea, mass-media scrisă și cea on-line, pentru a colecta materiale despre Poșta Veche. Acest exercițiu a fost util pentru a vedea modul în care apare Poșta Veche în discursul public (ex. Ca un cartier problematic, ca un cartier cu multe probleme sociale etc).

Pe durata lunii mai 2019, echipa de proiect a consultat un draft al Strategiei cu un grup de urbaniști, juriști, experți în transport etc.

Acest exercițiu a fost realizat cu scopul de a confrunta recomandările echipei de proiect (realizate în baza recomandărilor) cu diversele modele de politici și intervenții publice.

Structura strategiei este următoarea: descrierea problemei este urmată de o serie de recomandări ale echipei de proiect.

Echipa CADP  a depus strategia la Primărie și Consiliul Municipiul Chișinău. Autoritățile Publice Locale urmează să analizeze recomandările și să vină cu un răspuns desfășurat despre pașii concreți pe care îi vor întreprinde (direcția și/sau întreprinderea municipală responsabilă, bugetul în cifre care va fi propus pentru anul 2020) pentru implementarea strategiei pe domenii, după cum urmează:

  • transport public;
  • infrastructură socială, culturală, economică și educațională;
  • spațiile verzi și recreere, inclusiv grădinărit urban și agricultură;
  • gestionarea condominiilor concomitent cu stabilirea mecanismele de protecție a persoanelor cu venituri sub coșul de consum pe municipiul.

Descarcă în PDF: Strategia de dezvoltare a cartierului Posta Veche (A.O. CADP)

Strategie de Dezvoltare a C… by Comunitati Active on Scribd

About the author

AO CADP

Leave a Comment