Poșta Veche Ştiri

Cetățenii în dialog cu autoritățile publice locale

Procesul de organizare comunitară presupune câțiva pași. Unul dintre aceștia este încurajarea cetățenilor să participe în persoană la dialogurile cu reprezentanții autorităților publice locale (una dintre greșelile frecvente în procesul de organizare comunitară se întâmplă atunci când organizatorii comunitari fac aceste dialoguri cu reprezentanții APL în absența cetățenilor sau în numele acestora, excluzându-i astfel pe locuitori […]

Procesul de organizare comunitară presupune câțiva pași. Unul dintre aceștia este încurajarea cetățenilor să participe în persoană la dialogurile cu reprezentanții autorităților publice locale (una dintre greșelile frecvente în procesul de organizare comunitară se întâmplă atunci când organizatorii comunitari fac aceste dialoguri cu reprezentanții APL în absența cetățenilor sau în numele acestora, excluzându-i astfel pe locuitori din procesul decizional chiar de la început). 

La data de 4 martie a avut loc a doua întâlnire a unor cetățeni din comunitatea din cartierul Poșta Veche cu funcționarii publici, într-o instituție publică. Câțiva locatari de pe str. Socoleni din municipiul Chișinău s-au întâlnit cu pretorul sectorului Râșcani, Nicolae Balaur, pentru a discuta 2 probleme pe care le întâmpină locatarii.

1. Circulația automobilelor în curtea blocului.

Mai multe automobile circulă cu viteză exagerată prin curte și pun în pericol viața cetățenilor. Locatarii de mai mult timp solicită blocarea accesului automobilelor pe o porțiune de drum care trece pe lângă scara blocului, însă deocamdată autoritățile publice i-au direcționat de la o instituție la alta, iar problema nu a fost soluționată. (În fapt, automobilele nici nu ar trebui să circule pe acel drum, deoarece el nu există conform schemei de transport al municipiului Chișinău). 

2. Interiorul blocului.

Din motiv că unul din locatari atunci când a făcut reparație a deteriorat căile de ventilare, de 2 ani de zile celelalte apartamente nu pot fi aerisite. Acest lucru pune în pericol viața celorlalți locatarilor, dar și influențează calitatea vieții.

În urma discuției dintre locatari și pretor, aceștia au convenit la următoarea formulă care are toate trăsăturile unui ”ping pong” birocratic:
– să scrie o solicitare către Primarul interimar Ruslan Codreanu, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie (a doua scrisoare) și către Inspectoratul General de Poliție pentru a solicita remedierea situației, enumerând toate pericolele.

– să aștepte să se încălzească afară (SIC), iar între timp ÎMGFL-21 va încerca să ajungă la o înțelegere cu proprietarii apartamentului care au deteriorat căile de ventilare la blocul locativ privind înlăturarea problemei.

Echipa Biroului de Organizare Comunitară va continua să ghideze cetățenii în procesul de comunicare cu autoritățile publice locale. În acest fel cetățenii vor învăța să se adreseze de sine stătător către instituțiile publice.

 

About the author

AO CADP

Leave a Comment