BOC Ştiri

Ce facem cu pilonii amplasați neregulamentar? Răspunsul Juristului.

Un cetățean deranjat de amplasarea unui pilon în mijlocul trotuarului de pe str. T. Vladimirescu intersecție cu str. Gribov din or. Durlești, a trimis o notificare despre trotuarul de circa 80 cm lățime, iar în mijlocul trotuarului este amplasat un pilon care face deplasarea pietonilor imposibilă (și îi ”trimite” pe carosabil) și în acest mod […]

Un cetățean deranjat de amplasarea unui pilon în mijlocul trotuarului de pe str. T. Vladimirescu intersecție cu str. Gribov din or. Durlești, a trimis o notificare despre trotuarul de circa 80 cm lățime, iar în mijlocul trotuarului este amplasat un pilon care face deplasarea pietonilor imposibilă (și îi ”trimite” pe carosabil) și în acest mod pune în pericol viața locuitorilor. Deplasarea persoanelor cu nevoi speciale sau a părinților cu copil în cărucior este imposibilă. În privința acestei problemei a fost solicitată o consultație la juristul urban și la arhitectul de la Biroul de Organizare Comunitară.

Recomandări de acțiune

 

  1. Trotuarul îngust.

Cunoaștem că locația în cauza este dens populată și traficul de autovehicule pe strada Tudor Vladimirescu este supraaglomerat. Din imaginea trimisă este evident că lățimea acestuia reduce capacitatea de trecere  a pietonilor indiferent de ora și numărul pietonilor.

Pentru a găsi o soluție potrivită considerăm că este necesar de aflat următoarele informații:

  1. a) în caz dacă se fac lucrări de reparație/reconstrucție a drumului și trotuarului. Va trebui să contactați dirigintele de șantier care este responsabil pentru respectarea parametrilor tehnici a proiectului aflat în execuție. Acesta poate comunica despre executorul, beneficiarul lucrărilor, limitele lucrărilor efectuate la obiect. Lucrările planificate se reflectă în proiectul de execuție raportat la carta geodezică.

În cazul în care nu puteți afla această informație (din diferite motive) recomandăm să adresați o interpelare la Primărie pentru a face cunoștință cu aceste date. Totodată, în sesizare recomandăm să solicitați răspuns dacă în lucrările de reparație este prevăzută lărgirea trotuarului și reconstrucția lui în așa fel încât să fie asigurat și accesul persoanelor cu necesități speciale.

  1. b) Atunci când sesizați lipsa lucrărilor de lărgire și acomodare recomandăm să depuneți denunț la  Agenția pentru Supravegherea Tehnică (http://ast.gov.md/petitii.php?l=ro&idc=281&t=/CONTACTE/Depune-petitii&), cu expunerea situației. Solicitare de a verifica dacă lucrările de reconstrucție pe porțiunea dată sunt conforme normelor (NCM – Norme în Construcții Moldovenești), în caz de nu – întreprinderea măsurilor care ar duce la respectarea lor. Concomitent recomandăm trimiterea cererii către Primărie, solicitând să fie incluse și lucrările de lărgire a trotuarului până la parametrii necesari. Este de dorit ca cererea să parvină din partea a mai multor locatari.
  2. c) Ipoteza precum că proprietarul lotului de teren privat a depășit limitele perimetrului terenului poate fi verificată de către inginerul cadastral de la Primărie, la solicitare. Acesta va compara amplasarea gardului cu parametrii tehnici cadastrali și a celor de drept al proprietății. În caz de depășire Primăria este în deplin drept să solicite proprietarului revenirea la situația legală.
  3. Soluționarea problemei depinde de informația care trebuie de cunoscut:
  4. a) Cui îi aparține pilonul, cine administrează pilonul? Răspuns la această informație poate fi aflat la Primărie.
  5. b) Dacă pilonul a fost amplasat conform normelor (NCM)?  Răspunsul îl putem afla în prealabil de la dirigintele de șantier. În caz de imposibilitate – la Agenția pentru Supravegherea Tehnică după depunerea solicitării de efectuare a controlului.
  6. c) În caz dacă răspunsul va fi că pilonul este amplasat conform normativelor, acesta urmează a fi lăsat locului. În caz dacă nu este amplasat conform normativelor, este necesar de solicitat proprietarului sau gestionarului reamplasarea lui în conformitate cu standardele în construcție.

Totodată, este important de specificat că amplasarea pilonilor în preajma drumurilor se face de obicei în zona de 80cm de la bordură, tot aici se instalează indicatoarele și alte elemente ale infrastructurii. Dacă din start trotuarul era îngust trebuiau să fie găsite alte soluții, deoarece lățimea trotuarului (conform standardele NCM) trebuie sa fie de cel puțin 1.5m.

About the author

AO CADP

Leave a Comment