BOC Răspunde juristul urban

Răspunsul juristului urban, vis-a-vis de cazul prăbușirii unui zid de pe terenul de construcție din sectorul Buiucani

Sursa imaginii: facebook (Any Tarna)

În luna februarie curent Biroul de Organizare Comunitară a fost informat în privința pericolului creat de șantierul de construcție de pe str. Nicolae H. Costin (în spatele ASOCIAŢIEI MEDICALE TERITORIALE BUIUCANI), în special asupra folosirii unei porțiuni de teren pentru depozitarea la aer liber a materialelor de construcții și parcarea camioanelor de tonaj mare. Acest depozit a fost organizat în nemijlocita apropiere de terenul de joacă pentru copii și zona de odihnă pentru locuitori a caselor deja date în exploatare.

Locuitorii casei de pe str. Nicolae H. Costin 44/1, și-au arătat îngrijorările asupra sănătății și siguranței copiilor, mediului de viață sănătos și integrității a proprietății private și comune.

În cardul consultațiilor s-au constatat următoarele riscuri și activități păguboase:

  • Camioanele și mașini destinate construcțiilor constant încarcă și descarcă materiale de construcții, în timp ce copiii se află pe terenul de joacă.
  • Zgomotul și praful produs în urma manipulărilor efectuate la acest teren la fel face imposibilă utilizarea spațiului destinat odihnei locatarilor.
  • Din cauza tranzitării camioanelor și mașinilor cu încărcătură grea, drumul de acces (trotuarele și bordurile) în ograda clădirii este supus riscului, întrucât mai multe porțiuni de drum din zonă, deja au avut de suferit.
  • S-a presupus existența a mai multor probleme de infrastructură.

Solicitanților le-a fost acordată asistența necesară pentru adresarea unei petiții în adresa autorităților publice (Primăria municipiului Chișinău, Pretura sectorului Buiucani, Agenția pentru supraveghere tehnică, Agenția Națională pentru Sănătate publică) cu solicitarea de a obliga compania de construcție să evacueze materialele depozitate și să nu mai folosească acel teren în calitate de depozit.
Rezultatul sesizării a fost unul formal – Pretura sectorului Buiucani a solicitat proprietarului terenului să nu mai depoziteze materiale de construcții.
Nu a trecut nici jumătate de an și cu toții am devenit spectatori a prăbușirii zidului de pe terenul de construcție în această curte, iar locuitorii sunt și mai îngrijorați de riscul asupra vieții și sănătății lor. Apare întrebarea justă: așteptăm noi accidente (previzibile) sau autoritățile vor asigura interesul public și își vor îndeplini obligațiile sale protejând viața, sănătatea și proprietatea localnicilor?”

Autor: Anatolie Albin

Sursa imaginii: facebook (Any Tarna)

About the author

Anatolie Albin

Leave a Comment