Poșta Veche Ştiri

[VIDEO] Socoleni 11/1: Povestea subsolului inundat timp de 30 ani

De 30 de ani locatarii blocului locativ de pe str. Socoleni 11/1 din municipiul Chișinău (cartierul Poșta Veche) se confruntă problema unor țevi care curg și care inundă subsolul casei. Autoritățile municipale (ÎMGFL, Apă Canal) au fost informate de nenumărate ori despre această problemă însă nu au dorit să identifice vreo soluție. Locatarii afirmă că […]

De 30 de ani locatarii blocului locativ de pe str. Socoleni 11/1 din municipiul Chișinău (cartierul Poșta Veche) se confruntă problema unor țevi care curg și care inundă subsolul casei. Autoritățile municipale (ÎMGFL, Apă Canal) au fost informate de nenumărate ori despre această problemă însă nu au dorit să identifice vreo soluție.
Locatarii afirmă că din cauza faptului că nu s-au respectat normele necesare pentru conectarea la apă și canalizare, au loc foarte des scurgeri din țevile de apă care trec prin subsol. Apa nu are nicio cale de scurgere ulterioară și din acest motiv subsolul este constant inundat.

Echipa Biroului de Organizare Comunitară a oferit suport consultativ în scrierea unor solicitări către autoritățile municipale responsabile, mai exact către Pretura Rîșcani, ÎMGFL-21 (în gestiunea căruia se află blocul cu pricina) și Termoelectrica.
La începutul lunii noiembrie a fost organizată o întâlnire cu locatarii blocului, reprezentanții de la ÎMGFL-21 și Pretura Râșcani, de la Termoelectrica nu fost prezent nimeni.

În urma discuției problema rămânea în aer pentru că pe de o parte pretura arăta cu degetul spre ÎMGFL-21, iar ÎMGFL-21 se justifica invocînd faptul că instituția nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a rezolva această problemă.

Pentru a găsi instituția responsabilă a fost scrisă o scrisoare către Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare. Dumnealor au răspuns că pentru soluționarea problemei recomandă locatarilor să se adreseze către S.A. Apă Canal Chișinău.

Mai interesant decît atît, în scrisoarea ÎMGFL-21 ei zic că au făcut o salubrizare a subsolului și au efectuat ”lucrări de substituire a țevilor” (din care înțelegem că au schimbat ceva țevi).

Reprezentanții Apă Canal au venit și dumnealor cu un răspuns precum că rețelele care tranzitează subsolul blocului de locuințe din str. Socoleni 11/1 aparțin S.A. Termoelectrica.

Am mers la fața locului să vedem dacă ÎMGFL-21 chiar a făcut ceva (adică dacă a salubrizat și a substituit țevi).

În video de mai jos puteți vedea cum arată subsolul blocului de pe str. Socoleni 11/1: ud și plin de apă (pe alocuri adîncimea apei ajunge la 5-10 cm).

După cum se vede, autoritățile municipale nu se grăbesc să soluționeze problema inundației din subsolul blocului și îi poartă pe cetățeni de la o ușă la alta. În loc să substituie țevi, ÎMGFL 21 substituie fapte prin vorbe.
La moment am expediat o scrisoare către Termoelectrica. Și așteptăm răspunsul lor.

About the author

Boris Gherman

Leave a Comment