Activism Scuarul Circului

Finalizarea lucrărilor de amenajare a Scuarului Circului

Construcția începută în scuarul Colina Circului de către un ”dezvoltator” care a dorit să-și legitimeze dreptul de proprietate asupra terenului a fructificat într-un pavilion comunitar, iar scuarul rămîne proprietate publică!
La începutul anului 2021, colegii Lilia Nenescu și Vitalie Sprinceana, împreună cu Gabriela Isac au format un grup de inițiativă și au depus la Bugetul Civic (mecanism de bugetare participativă implementat de Primăria Municipiului Chișinău) un proiect de amenajare a scuarului Colina Circului.
Devizul de cheltuieli elaborat pentru proiect a arătat o sumă semnificativ mai mare decît suma estimată de noi, așa că în cadrul discuțiilor cu antreprenorul care a executat lucrările, au fost agreate modificări ale schiței de proiect (elaborată de Andrei Vatamaniuc și Octavian Fedco). Lucrările de amenajare au fost minime. A fost creată o cale de acces dinspre str-la Circului spre pavilion. Apoi, au fost excavați cîțiva centimetri de pămînt din interiorul fundamentului de beton, asta a înălțat puțin construcția și a făcut-o mai comodă pentru așezat. În interior a fost delimitată zona de grădină de spațiile pietonale prin bordură și pietriș. A fost spart peretele dinspre str-la Circului și a fost creată o intrare accesibilă în interiorul pavilionului. Intrarea este marcată de un portic de lemn. Pentru a armoniza înălțimea porticului, pe partea opusă a pavilionului a fost amenajată o arcadă de lemn, pe care urmează să crească niște flori cățărătoare. Ulterior, de-a lungul fundamentului de beton au fost așezate scînduri de lemn pentru a crea bănci pe cele patru laturi ale fundamentului. Totodată, pe laturile fundamentului au fost amenajate și 5 ghiveciuri de lemn.

Ce urmează să facem?

În curînd vom tivi ghiveciurile cu geotextil, le vom umple cu pămînt și le vom pregăti pentru plantările din primăvară. În noiembrie, împreună cu Seed It Forward vom organiza o acțiune de plantare și vom sădi arbori și arbuști în partea dinspre bul. Grigore Vieru și în special dinspre str. Calea Moșilor pentru a crea o fîșie forestieră care să protejeze scuarul de poluarea fonică și atmosferică. Vom planta și cîțiva pomi și arbuști fructiferi pentru a suplini livada urbană. Vom planta și în grădina din interiorul pavilionului, planificăm să conțină doar plante perene, comestibile dar și decorative. Contăm pe ajutorul vostru pentru a colecta bulbi, rădăcini și semințe de plante perene pentru grădina de la Circ.

About the author

AO CADP