”Libertatea, libertatea este un lucru cîștigat și fiecare generație trebuie să o recîștige din nou”
Lista de mai jos cuprinde o serie de principii de organizare comunitară, un fel de manifest pentru organizatorii comunitari din zilele noastre.
- Cei mai mulți oameni sînt motivați în mod principal de interesul propriu. În calitate de organizator comunitar creativ trebuie să identifici interesul propriu al comunității, liantul care leagă organizațiile și mișcările politice.
- Instituțiile și persoanele care dețin puterea asupra altora sînt rareori atît de unite precum vor să pară. Dacă nu poți impune o persoană sau o instituție să te sprijine într-o cauză sau campanie, poți face orice îți stă în puteri pentru a-i convinge că e în interesul lor să nu te încurce.
- Înainte de a începe procesul de dezvoltare a strategiei de organizare comunitară încearcă să îți imaginezi acea clipă dinaintea victoriei. Apoi, deapănă înapoi gîndurile și încearcă să găsești care sînt pașii ce te-ar duce spre acel moment.
- Una dintre regulile generale ale oricărei campanii creative de organizare comunitară este să construiești campanii în așa fel încît să faci advocacy pentru lucruri pozitive și să te opui lucrurilor negative.
- Cu cît o strategie sau o tactică este mai complicată cu atît e mai dificilă implementarea ei și cu atît e mai puțin probabil ca aceasta să aibă succes. Puteți ruga cîțiva oameni să facă mai multe lucruri, mai ales dacă aceștia sînt activiști dedicați. Dacă vrei ca mai multe sute sau mii de oameni să participe într-o campanie, trebuie să faceți în așa fel încît acești oameni să facă un lucru și doar unul singur.
- Trebuie să credeți întotdeauna că ființele umane, oricît de mult s-ar urî și s-ar disprețui reciproc, pot (și de obicei reușesc) să găsească legături comune. Pentru ca acest lucru să se întîmple, abandonați toate stereotipurile proprii.
- În viața reală și în campaniile pentru justiție și dreptate, oamenii sînt întotdeauna parțial uniți de diverse valori, parțial separați de alte valori. E misiunea dvs ca organizator comunitar să consolidați liantul care îi unește și să compensați și mediați diviziunile între oamenii cu care lucrați.
- Nu ascultați pe nimeni care vă zice că marșurile și demonstrațiile erau eficiente doar în anii 1960 și că în secolul 21 ar trebui să găsim alte căi, mai puțin confruntaționale, pentru a vă face vocea auzită.
- Asigurați-vă că oamenii cu care lucrați înțeleg în totalitate riscurile pe care și le asumă, lucrurile ce pot să meargă greșit, pierderile pe care le pot suferi înainte ca ei să decidă să acționeze împreună ori în mod individual.
- Unul dintre talentele cele mai mari ale unui organizator este abilitatea de a formula și adresa întrebări într-un mod care îi face pe oameni nu doar să vrea să le răspundă, dar și să gîndească într-un mod profund și neașteptat.
- Zîmbetul e terapeutic iar speranța încurajează și alină. Fiți optimist în fața dificultăților și inspirați-i pe ceilalți să se simtă la fel.
- Cu cît sînteți mai sigur pe Dvs, pe experiențele cu alte campanii și comunități cu atît veți avea de luptat mai mult pentru a evita aroganța de a gîndi că cunoașteți ce este corect pentru alți oameni.
- Cînd o instituție care are misiunea de a ajuta cetățenii eșuează, una din opțiuni este să construiți o altă organizație care ar forța-o pe prima să facă lucrurile pe care trebuie să le facă. Cealaltă opțiune este nu doar să construiți o organizație alternativă, ci să o utilizați pe aceasta ca un punct de pornire pentru o campanie ce v-ar ajuta să preluați controlul asupra instituției originale.
- Cînd cei care nu au avut acces la putere o cîștigă în sfîrșit, nu există nici o garanție că o vor exercita într-un mod mai democratic decît cei care au avut puterea pînă la ei.
- Puterea culturii poate servi drept un antidot bun împotriva inabilității oamenilor de a vedea dincolo de contextul sau situația lor. Cultura poate schimba conștiințe și să îi dea schimbării sociale un caracter transformativ, nu doar unul instrumental.
- Organizatorii comunitari sînt uneori acuzați pe nedrept de către cei care dețin puterea că ar incita la violență. Este o minciună și trebuie tratată ca atare – e doar o tactică pe care puterea o folosește pentru a vă discredita. A face o acțiune prin care se închide o pușcărie, să falimentezi o întreprindere care exploatează și nu respectă legislația muncii sau cea ecologică, să faci tot posibilul ca un hărțuitor sexual să fie concediat – aceasta nu este violență ci un act de justiție.
- Aveți grijă să cultivați relații personale – chiar și în epoca internet relații personale directe contează, mai ales cînd rugați oamenii să facă ceva. Atunci cînd recrutați voluntari, oferiți-le din start o listă concretă de lucruri pe care ei să le facă pentru campanie.
- Este foarte ușor să alunecați dinspre momentul de a organiza o comunitate pînă la cel de a deveni liderul și purtătorul ei de cuvînt – chiar dacă nu sînteți membru al acestei comunități.
- Nu putem niciodată anticipa lucrurile pe care oamenii le pot face împreună, din acest motiv nu trebuie să facem niciodată compromisuri cu injustiția.
- O comunitate unită se construiește puțin cîte puțin în fiecare zi prin eforturile pe care le facem ca organizatori comunitari. Ea nu se găsește neapărat doar în viitor – putem simți mici părți ale ei în fiecare zi în activitatea noastră.
Sursa: https://www.alternet.org/story/145924/20_principles_for_successful_community_organizing
Traducere din limba engleză: Vitalie Sprînceană